Tápanyag

Tápanyag
Szolgáltatások: 

Szerves trágya pellet, gombák és talajbaktériumok együttes hatása

Széles körben ismert, hogy nem csak a kezeletlen, vagy komposztált istállótrágya, de az új technológiai fejlesztéseknek köszönhető pelletált és hőkezelt szervestrágya-granulátumok is nagy szerepet játszanak a fáradt talajok újraélesztésében, a talajélet serkentésében és a talaj szerkezetének feljavításában. Nyilvánvaló, hogy a növények táplálkozási mechanizmusa, vízháztartása és műtrágya hatóanyagok hasznosulása is sokkal jobb a szerves trágya pellettel rendszeresen karbantartott talaj esetében.

A szerves trágyák zömmel a talajfelszín alatt mennek át azokon az átalakulási folyamatokon, melyek többek között a humuszképződéshez és a tápanyagok feltáródásához vezetnek. Ennek értelmében a szerves trágya pelletet mindig a talajművelést megelőzően kell kijuttatni. Ily módon nem csak tápanyag utánpótlást végzünk, de a talaj fizikai, kémiai és mikrobiológiai szerkezetének átalakítását, a talajélet újraindítását is segítjük. Ennek legmegfelelőbb időszaka az őszi és tavaszi talajmunkák idején van.

Talaj termékenység = Mikrobiológiai aktivitás
Legújabb kutatási eredmények alapján az is megállapítást nyert, hogy nem csupán a trágya pellet ad megoldást a talajszerkezet javítására, hanem a talaj mikrobiológiáját alkotó egyes baktériumtörzseknek, illetve talajlakó gombafajoknak (pl. Glomus intraradices) is igen nagy a szerepük abban, hogy a talaj tápanyag ellátottsága és szerkezete kiváló legyen. Ezek a lebontó, átalakító, tápanyagfeltáró tevékenységet folytató gombák és baktériumok (lignocellulózokat bontó baktériumtörzsek) a legtöbb hazai talajon könnyen és gyorsan felszaporíthatók. A Natur Terra speciális baktériumtörzsei egyrészt felgyorsítják a talajban levő szármaradványok humifikálódását, másrészt lerövidítik a talajban fellelhető, elásványosodott, nehezebben elérhető tápanyagok feltáródását is.
Ennek következtében a növények táplálkozásához elengedhetetlenül szükséges makro elemek (NPK) mellett egyéb mikro- és nyomelemekhez is folyamatosan és szükséges mennyiségben, felvehető formában áll a gyökerek rendelkezésére.

Erősebb immunreakciók
Fenti előnyökön túl nem elhanyagolható, hogy kellő szerves eredetű tápanyaggal ellátott talaj a növény fejlődését, termés minőségét, illat és zamatanyagait, valamint egészségi állapotát alapvetően befolyásolja. A tiszta szerves tápanyagon felnevelt növénynek erősebbek az immunreakciói, betegségnek jobban ellenáll, mint a folyamatosan műtrágyával táplált, ’felfújt’ növény vagy termés.

Termesztői tapasztalat és korábbi irodalmi adatok a friss szerves trágya lebomlását 2-3 évre teszi. Emellett a lassabban feltáródó tápanyagok a növények kezdeti növekedési fázisában is lassúbb fejlődést eredményeznek.
Az előbbi megállapítás a frissen kiadagolt istállótrágyákra mindenképpen érvényes, újabb kísérletsorozat eredményeként a pelletált formában kijuttatott trágyák esetében viszont különlegesen gyors hatást tapasztaltak. Példának okáért az ammónium nitráthoz viszonyítva a hazánkban is elérhető Guanito pelletált formájú szerves trágya az első 10 leggyorsabb tápanyagleadással bíró trágyaféle közt szerepelt. E trágya nitrogéntartalmának 33%-a hideg (8 °C-os) talajhőmérséklet mellett gyakorlatilag 14 nap alatt feltáródott, az Italpollinából ugyanennyi idő alatt 20% nitrogéntartalom-feltáródás történt.

A nitrogéntartalom feltáródása azért is nagyon fontos, mert a növényi szárakat lebontó baktériumok éppen nitrogént használnak fel a lebontáshoz. Nyilván ez a tápanyag nem megy veszendőbe, mivel a növényi maradványok (pl napraforgó, vagy kukoricaszár) lebontása után az elhullott baktériumokkal a nitrogén is visszakerül a körforgásba.

A szervestrágya granulátumok, a baktériumok és gombák kiválóan kiegészítik egymást, és a lebontást segítő baktériumok kijuttatása az őszi/tavaszi időszakban további talajmunkáktól kíméli meg a termesztőt.

A pelletált szerves trágya típusokat tehát ősszel, vagy tavasszal érdemes kijuttatni, alkalmazásukkor előnyös szempont, hogy a tápanyag-kimosódás gyakorlatilag elhanyagolható mértékű a műtrágyákhoz képest. Emellett könnyen kezelhetők (jól szállítható, raktározható és kijuttatható), szennyező anyagoktól és gyommagvaktól mentesek, tápanyagszintjük pedig garantált.

Költségcsökkentés
Nyilván a termesztő saját talajának adottságaihoz és pénztárcájához mérten kell a tápanyag visszapótlást megterveznie. Ha figyelembe vesszük, hogy a granulált szerves trágyák tápanyagra vetített kijuttatandó mennyisége egyáltalán nem drágább, sőt a legtöbb esetben jelentősen olcsóbb, nem kérdéses hogy a zsákos vagy bigbálás trágya pellet alkalmazása számos technológiai előnyt kínál.
További előnyt, költségcsökkentést jelent a szervestrágya pellet és a talajbaktériumok együttes alkalmazása. Csupán számolás kérdése, hogy milyen formában juttatjuk ki a tápelemeket, de egyáltalán nem kérdéses, hogy a szerves anyagokat nem hagyhatjuk figyelmen kívül.
Különösen nem, ha azok a gazda pénztárcáját egyértelműen kímélik.

Fülei Zoltán
ZFW Hortiservice Kft.
Telefon, fax: +36 76 411 836,
Mobil tel: +36 209 260 783
www.hortiservice.hu

Ossza meg ismerőseivel!