Petrezselyem (nekem zöldség...)

2015/01/12 - 12:35
Petrezselyem (nekem zöldség...)

Mi az a zöldség?
Ha rákeresünk az interneten arra a szóra, hogy zöldség, nem azt találjuk, amire számítunk, legalábbis „józan paraszti ésszel” nem.
Sehol egy leírás arról a növényről, ami a kiskertemben sorakozott nemrégen még (mielőtt el lett volna vermelve, hogy télen is mindig frisset tudjak a levesbe pucolni). Mindenféle oldalakon barangolva arra a következtetésre jutottam, hogy az a számomra zöldség névre hallgató növény, amit locsolgattam, ápolgattam a nyáron, mint olyan nincs is…
Merthogy a zöldség, mint szó, az egy konyhatechnikai kifejezés, műszó, és „a lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak.” by Wikipédia. A teljesség kedvéért ide írom, hogy ezt az egy mondatot tőlük másoltam ide. És nagyjából itt adtam fel a kutatást, és csak leírom a saját tapasztalatokat.
Nahát.
Mindenesetre, amit én zöldségként ismerek, az jó egy csomó mindenre, nem csak arra, hogy belerakjuk a levesbe a sárgarépa meg a husi mellé, és most eltekintek attól, hogy tudományosan mi a neve.
Illóolajat, karotint, C vitamint és E vitamint valamint ásványi sókat tartalmaz, fogyasztása egész évben javasolt, télen azonban egyszerűen elengedhetetlen.
Saját tapasztalat alapján biztosan állíthatom, hogy a napi 1 dl nyers zeller kifacsart leve egyszerűen felülmúlhatatlan a vízhajtás terén, gyakorlatilag abba lehetett hagyni a vízhajtó tabletta szedését, mert nem volt rá szükség.
És ugye, abban azért egyetértünk, hogy egy kémiai úton előállított szernél mennyivel jobb az embernek a természet adta segítség…?
De ezen kívül számtalan gyógyhatása van mind a növény zöldjének, mind a gyökerének, például a gyomorerősítés, étvágygerjesztés az említett vesetisztításon kívül.
A flavonoidokat tartalmazó illóolajának a gyulladáscsökkentő hatásáról meg még nem is beszéltünk.
A zöldség (vagy nevezzük petrezselyemnek) leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztó-rendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében. Segít a csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében.
Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékekhez (töltött csirkéhez kötelező tetemes mennyiség felhasználása!), főzelékekhez, főtt burgonyához, tojásételekhez, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk. A már majdnem elkészült, de inkább a készételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.
A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. Külön jó hír azoknak, akik szeretik a fűszeres ételeket, hogy a petrezselyemlevelek elrágva légút- tisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik!
A petrezselyem levelét szárítva vagy lefagyasztva tárolhatjuk.
Megkérdezhetjük magunktól, ha megállunk egy pillanatra, hogy ha ilyen sok dologra jó, miért nem kap ez nagyobb hírverést? És a válasz azonnal jön is, mert a termelőn kívül nem nagyon érdeke senkinek. Csak azoknak, akik már eljutottak arra a szintre, hogy szeretnének változtatni az életkörülményeiken. Kicsi dolgok ezek, és igazából olyan hatásuk van, mint az ásványvíznek. „Semmi extra, de meglátszik rajtad…”

Myrinda

Ossza meg ismerőseivel!