Paradicsom

2015/01/12 - 12:02
Paradicsom

Egyszerű tipp a pattanások eltüntetésére: a paradicsom.

Murphy törvényét alapul véve: ha valamilyen nagyon fontos eseményre készülsz, ahol extra jól kell kinézned, előtte este tutira kijön egy pattanás az arcodon.

A pubertás kori pattanásinvázióról meg ne is beszéljünk, ki ne emlékezne rá, hogy milyen érzés volt anno.
És nem sokat segített a lelkünkön az sem, hogy nem voltunk egyedül a bajjal, mert a tinik 80%- a szintén ettől szenvedett, és szenved ma is.
Nem kell egyből a sokszor méregdrága kémiai úton előállított kencékért szaladni a patikába, ha van otthon paradicsom, ennél sokkal olcsóbban és egyszerűbben is kilábalhatunk a problémából, csak össze kell törni egy paradicsomot villával és a kapott pempőt kenjük rá az arcunkra, kedvező hatással van a zsíros, problémás bőrre, helyreállítja annak pH-értékét.
Abszolute gusztusmentes a dolog, lehetőség szerint ne nyissunk ajtót senkinek, ha az arcunkon van a massza, mert tutira kinéz egy infarktus a csengetőnek, de mindenképpen hatásos, már ami a pattanásokat illeti.
A paradicsom piros bogyóinak sok jótékony hatása nyert bizonyítást az orvostudomány részéről is, nem csak a népi gyógyászatban. Kiemelkedő kálium-, magas B1, B2 és C-vitamin tartalma jelentős almasav, citromsav és borostyánkősav mennyiséggel párosul.
A népi gyógyászat gyulladás és izületi fájdalmak ellen, köszvény kezelésére használta a paradicsomot. Magas szénhidrát-tartalmának jelentős része gyümölcscukor (fruktóz) és szőlőcukor (glükóz).
A friss paradicsom fogyasztása segíti az emésztést, meggátolja a gyomorsav túltengését.
A paradicsomot - a padlizsánhoz hasonlóan - mérgező növénynek hitték a családra jellemző szolanin nevű vegyület miatt. A mérgező anyag csak az éretlen termésben található meg, azért a zöld paradicsomot nyersen ne fogyasszuk nagy mennyiségben. Az érett paradicsom már nem jelent semmilyen veszélyt, a szolanin ekkora lebomlik.
A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.
A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve.
Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Amíg a gyümölcsökkel kapcsolatban azért kampányolunk, hogy nyersen együk, mert nagyobb a vitamintartalma, és nagyobb a tápanyagértéke, ezzel szemben a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.
Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

Myrinda

Ossza meg ismerőseivel!