Káposzta

2015/01/05 - 13:06
Káposzta

Tudtad, hogy a karfiol és a brokkoli is a káposztafélék családjába tartozik?

És azt tudtad, hogy a káposztát a „szegények doktora”- ként emlegették?

Talán az első növényünk, ami Európából terjedt át az újvilágba, elvileg a 16. században hódította meg az amerikai kontinenst, olyannyira, hogy újév napján illik egy nagyobb adag káposztát enni annak reményében, hogy a zöld levelek hatására majd jó sok „zöldhasú” áll a házhoz.

Pontos eredete nem ismert, egyes vélemények szerint a rómaiak terjesztették el Európában, más vélemények szerint a Keltáktól származik. Valószínűleg, amíg valaki meg nem épít egy működő időgépet, nem is fogjuk megtudni. A lényeget tekintve nem is fontos. Azt tudjuk, hogy jó hatással van az emberi szervezetre, az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete beválasztotta a világ 20 legfontosabb zöldsége közé. És ez önmagáért beszél, úgy hiszem.

Azon kívül, hogy ugyanannyi „C” vitamint tartalmaz, mint ugyanannyi mennyiségű citrom vagy narancs, rosttartalma hatásosan segíti az anyagcserét, mivel nehéz megemészteni hosszabb ideig kelt jóllakottság érzést- jó hír a fogyni vágyóknak, valamint az is, hogy kalóriatartalmát tekintve az élen jár, mint fogyasztószer, a maga 32 kalóriájával 100g-ban.

Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kisebb, de említésre méltó mennyiségben foszfort, kalciumot, vasat, nikotinsavat és B1-B2 vitamint. A rómaiak fejfájás illetve álmatlanság ellen használták, valamint sebek vérzésének csillapítására is. A népi gyógyászat elfertőződött sebek tisztítására használta.

Legismertebb fajtái: fejes káposzta, lila káposzta, kelkáposzta, kínai kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli…

A télire eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte teljes C-vitamin tartalmát megőrzi, pont úgy, mint B vitamin tartalmát is. Szóval hajrá… erősítsük meg a télire legyengült immunrendszerünket természetes úton..!

Maga a növény egész évben tárolható, finom és ízletes ételek készíthetők belőle, és itt ne ragadjunk le a savanyított káposztánál meg a legismertebb húsos káposztáknál, mint pl. a Székely-káposzta, vagy a disznóvágás elidegeníthetetlen ételénél a töltött káposztánál.

Erről jut eszembe, kapásból 3 fajta fűszerezését tudnám felsorolni a töltött káposztának, amivel még jobbá lehet tenni.
Kíváncsi vagyok, Te hogy készíted?
Szerinted milyen fűszerezéssel, készítési praktikával lesz a legtutibb a töltött káposzta?

Lent a hozzászólásokban ezt megteheted.

Ossza meg ismerőseivel!