Az őstermelői igazolványok ellenőrzése

2014/12/15 - 21:52
Az őstermelői igazolványok ellenőrzése

2014 a nagy változások éve, nem kell messzire mennünk, csak tekintsünk ki a politikai élet színterére.
Persze ez igaz a mezőgazdasági tevékenységet végzők életére is, hiszen számtalan változás történt számunkra is.
Van, ami nem változott, az pedig a szigorú számadási kötelezettség.
2014 Novemberében eljutott Kiskunmajsára is a NAK delegációja egy izgalmas délutáni előadásra.
Nem írom le az egész előadást szóról szóra, ez a cikk csak egy kivonat.
Vágjunk is bele.
A falugazdászok tevékenységi beosztása a NAK fennhatósága alá került, a Földművelési Hivatal (továbbiakban FMH) pedig ellenőrzési funkciót is kapott.
Az előadás egyik fő gondolata az volt, hogy tudatosítani kellene a fogalmakat az emberekben.
Az egyik olyan fogalom, amivel nem igazán vannak tisztában még a termelők sem, és talán az előadás vezérfonala is lehetne, az az, hogy:
az Őstermelő az nem egy gazdasági egység, hanem adózási forma...”
Ezzel szemben nagyon sok ál- őstermelővel találkozhatunk a termelői piacokon, aki beszerzi vagy a nagybani piacon, vagy a multinál az akciós zöldséget és azt sajátjaként árulja. Becsapva ezzel gyakorlatilag mindenkit. Nem szép.
Mint ahogy az sem, ha ki van alakítva egy termelői piac, de termelő az nem nagyon van, aki odajárna árulni, éppen ezért olyan árusok telepednek be a fedett piactérre, akik ruhaneműben utaznak… Persze, én még sohasem jártam Kínában, szóval nem tudhatom, hogy ott milyen földek vannak. Lehet, hogy olyan speciális lankáik vannak, ahol az elvetett magokból cipő, farmer, póló, pulóver terem… :) nem valószínű, de az ember agya a legkreatívabb a világon, mint tudjuk. De térjünk vissza a fősorba.
A FMH célja a prevenció.
Elsősorban.
Büntetnek, bár nem pénzbeli bírságra kell számítaniuk azoknak, akik őstermelői igazolvánnyal a zsebükben helyi termelőnek álcázva árulnak a piacon banánt, narancsot, hanem visszavonhatják az őstermelői igazolványt 2 hónaptól 2 évig terjedő időszakra, attól függően, hogy milyen súlyos a szabálysértés, amit tapasztalnak. És persze ami ezután jön, az sem lesz egy leányálom, mert automatikusan vonja maga után a NAV ellenőrzést is, szóval jobb, ha észnél van az ember.
A folyamat a következő: a helyszíni ellenőrzéskor készült jegyzőkönyv határozat formájában megérkezik a NAK-hoz, vele egy időben a NÉBIH és a NAV is értesül a stikliről. És mielőtt rántanánk egyet a vállunkon, hogy akkor majd átmegyek a másik megyébe, és ott kiváltom újra, tájékoztatásul kell közölnünk, hogy az egész országban, minden egyes falugazdász ugyanazt a felületet használja, és ha egyszer tiltó listára kerül az ember… nos, egy ideig nem kell őstermelőként tevékenykednünk...

Előadó:
Pogonyi Tibor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője, Kiskunmajsán.

Ossza meg ismerőseivel!