Blogbejegyzés


Dátum: 2015/01/22 - 13:12

Burgonya
Tudtad, hogy a burgonya kalóriatartalma alig egy negyede ugyanannyi mennyiségű rizsnek? Ahány ház- annyi szokás, ahány vidék, annyi elnevezés- és, szép magyar nyelvünk bővelkedik kifejezésekben, tehát ha azt halljuk, hogy kolompér, pityóka, péra, kukujó, körömpe, kumpi, bundás gombóc, jó, ha tudjuk, hogy ugyanarról beszélünk, a...

Dátum: 2015/01/12 - 13:22

Fokhagyma
Tudtad, hogy a fokhagyma a KIRGIZ SZTYEPPÉK-ről származik? A liliomfélék családjába tartozó fokhagymát nem csak fűszerként használjuk, hála a népi gyógyászatnak előkelő helyen szerepel a házi patikában is. Már az Egyiptomiak is használták a ragályos betegségek megelőzésére, sőt, állítólag, amikor esküt tettek valamire, fokhagymát...

Dátum: 2015/01/12 - 12:35

Petrezselyem (nekem zöldség...)
Mi az a zöldség? Ha rákeresünk az interneten arra a szóra, hogy zöldség, nem azt találjuk, amire számítunk, legalábbis „józan paraszti ésszel” nem. Sehol egy leírás arról a növényről, ami a kiskertemben sorakozott nemrégen még (mielőtt el lett volna vermelve, hogy télen is mindig frisset tudjak a levesbe pucolni). Mindenféle oldalakon...

Dátum: 2015/01/12 - 12:24

Sárgarépa
Onnan tudod többek közt, hogy magyar vagy, hogy gyerekként folyton répát kellett enned, és arra a kérdésedre, hogy ”miért?”, a szüleid azt válaszolták, hogy „azért, hogy jobban tudj fütyülni”… :) Szeretjük a sárgarépát. Mert finom, mert egészséges, mert szeretjük. Nem feszegetjük a tudományosság határait, amikor elmondjuk, hogy miért jó...

Dátum: 2015/01/12 - 12:12

Saláta
Hol van a helye a salátának? A mai 18-25 éves korosztály tagjainak 75 % - a (Amerikában még rosszabb a helyzet) a saláta felhasználásának helyét a hamburgeren belül határozza meg. :( Aki fel tud sorolni legalább 3 fajta salátát, az már valóságos konyhaművész-egészségmániásnak számít. És itt még mindig csak az olyan salátáról beszélek,...

Dátum: 2015/01/12 - 12:02

Paradicsom
Egyszerű tipp a pattanások eltüntetésére: a paradicsom. Murphy törvényét alapul véve: ha valamilyen nagyon fontos eseményre készülsz, ahol extra jól kell kinézned, előtte este tutira kijön egy pattanás az arcodon. A pubertás kori pattanásinvázióról meg ne is beszéljünk, ki ne emlékezne rá, hogy milyen érzés volt anno. És nem sokat...

Dátum: 2015/01/12 - 11:57

Paprika
Tudtad, hogy a paprikát a burgonyafélék családjába sorolják rendszertanilag? Persze, azt annyiszor hallottuk, hogy az amerikai kontinensről származik, és azt is, hogy sokáig dísznövény szerepet töltött be, mert azt hitték, hogy mérgező, és azt is olvastam valahol, hogy vörös törökbors-ként ismerték és termelték díszkertekben… A 18....

Dátum: 2015/01/05 - 13:06

Káposzta
Tudtad, hogy a karfiol és a brokkoli is a káposztafélék családjába tartozik? És azt tudtad, hogy a káposztát a „szegények doktora”- ként emlegették? Talán az első növényünk, ami Európából terjedt át az újvilágba, elvileg a 16. században hódította meg az amerikai kontinenst, olyannyira, hogy újév napján illik egy nagyobb adag káposztát...

Oldalak